Skip to content

Människosafari

Ta med en skarp och nyfiken blick! Människosafarin tar dig med på en promenad i Karlskogas centrala delar för att se om vi kan upptäcka några spår som människor lämnat efter sig. Vi kommer att studera och analysera spåren för att lära oss lite mer om hur människan lever och fungerar. Har vi tur kanske vi får syn på några riktiga människor!

Tyvärr finns ingen känd forskning om människan som utförts av andra arter än människan själv. Detta faktum minskar givetvis vandringens trovärdighet, då människans förmåga till självinsikt är begränsad. Vandringens trovärdighet begränsas ytterligare av att den leds människan Emil Lundkvist. Människosafari arrangeras som en del av Bildningsgaraget som drivs av Karlskoga Folkhögskola. 

Välkomna!

 

Människosafari är en stadsvandring som sker i Karlskogas centrala delar med start utanför Konsthallen. Vi går i maklig takt och ingen lång sträcka. Vandringar tar ca 1 ½ timme.

Vandringar för allmänheten kommer ske vid följande tider:

1 juli 18:00

5 juli 18:00

6 juli 18:00

7 juli 18:00

Vandringarna är gratis. Max antal är 30 personer. Om du vill vara säker på att få följa med på vandringen kan du anmäla dig på länken nedan! Det går också bra att bara dyka upp och hänga på, om plats finns.  Det är också möjligt för grupper/föreningar/företag/andra konstellationer att boka en vandring. Kostnaden är då 3000 kr. Kontakta i så fall Bildningsgaraget! 

Passa på att se Karlskoga innan det försvinner!

Människor lever tillsammans med andra människor och bildar samhällen. Karlskoga är ett samhälle. Genom människans hela historia har samhällen skapats, försvunnit, nya skapats, de nya försvunnit, och ännu nyare uppstått, de ännu nyare försvunnit…

Det är inte alldeles enkelt att få syn på en människa. Människor kan gömma sig, till exempel bakom byggnader, buskar, kullar, granar. Människor kan kamouflera sig med hjälp av kläder, tatueringar, bilar, operationer, piercingar och inredningsdetaljer. Människor kan också förställa sitt beteende för att undvika upptäckt.

Samtidigt som människorna behöver varandra för att överleva är de ofta aggressiva mot varandra. För att tygla sin aggressivitet och möjliggöra samarbete bildar människorna grupper med regler och normer som styr deras beteenden och förhållanden till varandra. Grupperna kan kallas nationer, bowlinglag, gäng, fackföreningar, kollegor… En del människor får vara med i en grupp men inte i andra grupper som andra människor får vara med i. Några får inte vara med i någon grupp alls. 

En människa lever under en begränsad tid, sedan dör de. Människorna fortplantar sig och föder nya människor. Människorna lever på jorden. Genom samarbete och konflikter grupperar sig människor till olika områden på jorden. Dessa områden kallar de länder, byar, städer, län, kvarter…