Skip to content

Om tillit och kontroll

På ena sidan finns Kontrollen på den andra finns Tilliten. Kontrollen har övertaget. Allt fler resurser satsas på Kontrollen. Kontrollen erbjuder klarhet, Kontrollen lovar att rensa bort alla tvetydigheter och all komplexitet. Kontrollen lämnar inget utrymme för tvivel. Kampen är ojämn. Tilliten kan inte lova en säker utgång. Att satsa på Tilliten innebär en risk.

Ingen politiker får kännas vid risken. Ingen kan uttala: ”En medborgare är en människa och som människa kan otrevliga saker hända dig. Lev med det!”

Ingen chef får erkänna osäkerheten. Svenska kommuner garanterar sina medborgare värdiga möten. De kallar dem för ”Värdighetsgarantier”. I en av dessa står: ”vi möter dina anhöriga med respekt och förstår deras situation”. Hur kan de veta att de förstår ”deras situation” innan de träffat personen i fråga?

Tänk dig att du ska gå på dejt. Hur kommer den att bli? Du är nervös. Kommer hen förstå dig? Tänk dig fullständig förutsägbarhet! Hur skulle det vara? Skönt? Du behöver inte vara nervös inför dejten. Du vänder dig till en dejtingtjänst med värdighetsgaranti. Innan dejten får du reda på utgången av dejten. De har en 10-gradig skala. Du kommer att bli lyssnad på: 7 av 10. Du kommer tycka att hen är snygg: 9 av 10. Samtalet kommer att flyta på bra: 6 av 10. Hen kommer vilja träffa dig igen: 6,5 av 10.

Kontrollen lovar fullständig förutsägbarhet och du vill inte vara rädd. Men, vad händer om den fullständiga förutsägbarheten förverkligas? Kommer du bli lycklig eller kommer tillvaron visa sig bli ett helvete? 

Tilliten lämnar inga garantier. Tilliten innefattar risken att bli sårad och möjligheten att bli glad. Tilliten kan dock skapa spänning, pirr i magen, förhoppningen om att upptäcka något nytt! En innovation kanske.  

Innovation är ett ”inneord”. Företag, offentliga institutioner och föreningar berättar gärna om att de är innovativa. Hur kan en innovation uppstå om innovatören redan innan innovationen innoverats måste berätta hur hen ska gå till väga för att komma på det hen inte har kommit på? En verklig innovation kräver Tillit. Det innebär att våga satsa resurser på något man inte vet utgången av. Vilket i sig kan innebära att ”slänga pengar i sjön”. Vilken politiker eller chef vågar säga: ”Vi satsade resurser på detta utan att veta vad det skulle leda till och det visade sig leda till skit?”

Det var en eftermiddag i april, en av de första varma vårdagarna! Jag hade avslutat min arbetsdag och hämtade min dotter från förskolan. På den asfalterade skolgården låg gruset som skulle förhindra barn, lärare och föräldrar från att halka och slå sig på den snö som nyss hade täckt skolgården fortfarande kvar. Solen värmde oss! Min dotter som var 6 år tog min hand när vi gick över skolgården. Jag skulle göra en kopp kaffe när jag kom hem. När jag gick där så uppfylldes jag av en varm lyckokänsla. Allt var bara bra!

Vad gjorde upplevelsen på skolgården med mig? Gjorde den nytta? Jag tror det. Kanske förbättrade den min hälsa. Kanske gjorde den att jag inte blev utbränd, kanske presterade jag bättre på jobbet, blev vänligare mot mina kollegor, fick ett bättre resultat på nästa golfrunda.

Kan vi säkerställa liknande upplevelser, känslor av sammanhang? Kanske skulle man kunna använda min upplevelse och göra den till en metod. Skulle de som tillämpade metoden få samma upplevelse som jag?

I vårt samhälle ökar ständigt kraven på dokumentation, mätning, och evidensbaserade verksamheter. Mätbarhetskraven gör det svårt för lärare, chefer, vårdpersonal, arbetsledare att lägga tid och resurser på annat än det som har en direkt nytta. Trots detta är nog de flesta överens om att det finns värden, som behövs, trots att de inte kan bevisas. Detta är den indirekta nyttan. Den indirekta nyttan är inte evidensbaserad och kan inte spåras som en direkt konsekvens av en insats. Liksom min upplevelse på skolgården eller andra upplevelser av sammanhang som kan uppstå i gemenskap med andra, vid läsning, dans, på en teater, på en konsert, vid en smakupplevelse gör de nytta, men vi vet inte hur och var!

För att satsa på den indirekta nyttan krävs tillit och mod!

Emil Lundkvist 25 mars 2021

Ögonblickets intelligens

En stressig morgon lägger sig när det visar sig att jag gjort alla måsten; läst tidningen till morgonkaffet, tagit morgonpromenaden med vår […]