Skip to content

Ögonblickets intelligens

En stressig morgon lägger sig när det visar sig att jag gjort alla måsten; läst tidningen till morgonkaffet, tagit morgonpromenaden med vår hund, ätit frukost och inser när jag står med tandborsten i handen att jag har en kvart över, pust skönt!

Då händer det ibland att ögonblicket är här!

Ett ögonblick jag inte kan frammana på beställning, men plötsligt så bara tänker jag de där klokaste och vackraste tankarna. Så smart, så ska jag naturligtvis göra! Det har jag inte tänkt på tidigare, en så bra lösning och vilken bra idé.

Var kommer dessa ögonblick av klarhet ifrån och varifrån kommer de kloka tankarna som dyker upp i mitt huvud? Jag kan inte säga att det är något jag gått och grubblat på, problem som måste lösas inför en ny arbetsdag. Nej, så är det inte. Det är nya oväntade tankar, oftast konstruktiva som gör att jag känner mig glad och förväntansfull att testa idén på någon och också genomföra idéerna. ”Ögonblickets intelligens” gör mig glad och jag känner tillit till en ny dag.

– Jag funkar nog idag också, tänker jag. Det är ok att gå till jobbet och ta itu med vardagen.

Välkommen till Bildningsgaraget som drivs av Karlskoga folkhögskola.

Bildningsgaraget är en plats där du kan testa nya tankar och kanske möta ögonblickets intelligens. Förhoppningsvis kommer du att utmanas genom nya perspektiv och ett ifrågasättande av det invanda systemet.

Vad är bildning och folkbildning idag? Hur kan vi ta rodret inom folkbildningen och leda vår egen utveckling? Det är frågor som vi vill ställa i Bildningsgaraget. Vi behöver arenor som utmanar och som också tänker kloka tankar om vår omvärld och människans skörhet och skönhet. Vi vill vara med och agera i vår verklighet tillsammans med alla goda krafter i samhället. Det vi gör påverkar andra och världen i stort. Det kommer också tillbaka till oss och vi förändras förhoppningsvis till ödmjukare och klokare medmänniskor i vår tid.

Björn Natthiko Lindeblad har inspirerat mig genom att berätta om sina ögonblick av intelligens i sin bok Jag kan ha fel;

”Det är så lätt att glömma att vi människor har fler än ett sätt att komma fram till saker. Det är så lätt att glömma att vår rationella sida inte är det enda verktyget vi har i lådan— Det står bara klart för mig, i ett stilla ögonblick när jag har tillgång till lite mer av mig själv.”

Lyssna efter din egen klokaste röst!

25 mars 2021

Elaine Lindblom, rektor Karlskoga folkhögskola

Om tillit och kontroll

På ena sidan finns Kontrollen på den andra finns Tilliten. Kontrollen har övertaget. Allt fler resurser satsas på Kontrollen. Kontrollen erbjuder klarhet, […]